Blog

KUTU ÇİZİMİ
  • 03 Aralık 2021 / Cuma

KUTU ÇİZİMİ

Bu yazımızda kutu çiziminin perspektif yardımıyla kağıt yüzeyine aktarılması sürecini anlatmaya ve sizlere yardımcı olmaya gayret edeceğiz. Muhakkakkidoğru bir kutu çizimi için belli başlı bilgilere sahip olmak ve bunları kağıtdüzlemi üzerinde doğru uygulayabilmek son derece önemlidir.Bu bilgilerin başında perspektif bilgisi gelmektedir.Bu noktada daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz üzere perspektif bir kural çerçevesinde yapıyı doğru oluşturmamızı sağlamaktadır.Fakat perspektif sistemi dışında obje ve kutuları doğru çizebilmemiz adına gözümüzünde çizgi yön ve alanlarını doğru algılıyor olması son derece önemlidir.Bunun nedeni daha önce belirtiğimiz gibi bölümlere yönelik çalışmalarda perspektif ve düzlem bilgisine sahip olmanız ve bunu gözün algıladığı perspektif ve derinlik etkisiyle hazırlanmak istediğiniz bölüm ve bölümlere yönelik çalışmalarda kullanabilmeniz gerekmektedir. Hazırlık bölümlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Güzel Sanatlar Fakülteleri Hazırlık Bölümleri

Resim Bölümüne Hazırlık Kursu

İç Mimarlık Bölümüne Hazırlık Kursu

Endüstri Ürünleri Bölümüne Hazırlık Kursu

Heykel Bölümüne Hazırlık Kursu

Grafik Tasarım Bölümüne Hazırlık Kursu

Çizgi Film (Animasyon )Bölümüne Hazırlık Kursu

Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümüne Hazırlık Kursu

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümüne Hazırlık Kursu

Seramik ve Cam Tasarımı Bölümüne Hazırlık Kursu

Baskı Sanatları Bölümüne Hazırlık Kursu

Geleneksel Türk El Sanatları Bölümüne Hazırlık Kursu

Fotoğraf Bölümüne Hazırlık Kursu

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümüne Hazırlık Kursu

 

Eğitim Fakültelerine

Güzel Sanatlar Liselerine

Bir kutunun perspektif yardımıyla kağıt yüzeyine aktarılması sürecine gelecek olursak ilk yapmamız gereken kağıt yüzeyinde göz hizası diye ya da ufuk çizgisi diye ifade ettiğimiz kağıdımızın altına paralel olarak kağıdımızın orta alanı ya da sizin belirlediğiniz bir boşluk alana atmamız gereken paralel çizgiyi kağıdımıza çizerek başlayabiliriz. Bir sonraki adım olarak bu çizgi üzerinde iki nokta belirleyerek bu noktalara K.N 1 – K.N2 ( KAÇIŞ NOKTASI ) Olarak adlandırılan iki nokta belirleriz. K.N 1 ve K.N 2 arasına atacağımız doksan derece dik çizgi sayesinde oluşturacağımız kutunun ‘’ki bunun öncesinde yer düzlemi çizgisini belirlemeyi unutmayalım’’ köse alanı yani bize en yakın alanını ve aynı zamanda hareket alanını çıkış noktasını belirlememizi sağlayacaktır. Bu çıkış noktasında hareketle çizgilerimizi K.N 1 – K.N 2 yönüne çekmemiz çizeceğimiz kutunun zeminin alanını iki yönünü oluşturmamızı sağlayacaktır.Sonraki aşamada çektiğimiz dik çizgi üzerinde belirleyeceğimiz yükseklik kutunun boyunu oluşturmamızı sağlayacaktır. Alt alanda yaptığımız gibi üst alanda kaçış noktalarına yollayacağımız çizgiler kutunun yüksekliğini oluşturmamızı sağlayacaktır. Bir sonraki aşama ise kutunun yan genişliklerini belirlemek yine burada sağ ve sol alanda doksan derece dik çizgiler atmamız kutunun tartmaması ve düzgün oluşması ve görünmesi noktasında önemlidir. Son aşamada ise oluşan yeni kesişim noktalarını kaçış noktalarına yollayarak kutumuzu doğru biçimde inşa etmiş oluruz. Şu unutulmamalıdır perspektif yapıların bizden nasıl uzaklaştığını yükseklik alanlarına bağlı olarak düzlemde’’ her derinlik alanında’’ nasıl göründüklerin kavramamız noktasında önemli ve bilinmesi gereken bir yöntemdir; fakat sınavlarda yapmanız istenen çalışmalarda daha çok gözün algıladığı perspektif sistemi paralelinde işler ortaya koymanız beklenmektedir. Bunun nedeni kurallı perspektif sisteminde kaçış noktaları kağıt yüzeyi içinde kalmakta ve alanı biz belirlemekteyiz,  fakat gözün algıladığı biçimde yapılan kutu vb. çalışmalarda kaçış noktalarının kağıdın dışında kalmasından dolayı bunu doğru oluşturabilme becerisi aynı zamanda gözün kalitesini ve yetenek düzeyi hakkında değerlendirmeyi gerçekleştirecek kişiye kişiyle ilgili daha sağlıklı bir bilgi edinmesiyönelik olanak sağladığından dolayı gözün algıladığı perspektif yoluyla oluşturulmuş yapı alan ve mekanlar tercih edilmektedir.

Güzel Sanatlara Hazırlık Bursa – Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursu Bursa

Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık Bursa – Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık Resim Kursu Bursa

Güzel Sanatlar Liselerine Hazırlık Bursa – Güzel Sanatlar Liselerine Hazırlık Resim Kursu Bursa

Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Hazırlık Bursa – Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Hazırlık Resim Kursu Bursa

AnlamındaResim Kursu Bursa dendiğinde ilk akla gelen Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursu Resim Atölyesi olan Giotto Akademi Sanat Resim Atölyemizde Resim Kursumuzda alacağınız Akademik Eğitim ve Profesyonel destek sınavlarda başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Paylaş :