Blog

PERSPEKTİF NEDİR? TEK KAÇIŞLI İKİ KAÇIŞLI VE ÜÇ KAÇIŞLI PERSPEKTİFİNKAĞIT YÜZEYİNDE KULLANIMI
  • 03 Aralık 2021 / Cuma

PERSPEKTİF NEDİR? TEK KAÇIŞLI İKİ KAÇIŞLI VE ÜÇ KAÇIŞLI PERSPEKTİFİNKAĞIT YÜZEYİNDE KULLANIMI

Perspektif Resim, grafik, rölyef, heykel, sahne dekoru ve mimarlık gibi plastik sanat dallarında ve fotoğrafta; derinliğin, bütünlüğün, devamlılığın, renk, biçim ve çizgilerle yada fotoğraf makinası aracılıyla bilimsel olarak elde edilmesinde izlenilen yöntemlere PERSPEKTİF denir.

Perspektif tanımından sonra yazımıza bizim ağırlıklı olarak kullanacağımız ve daha sonra sitemizde video çekimleriyle birlikte size anlatacağımız perspektif türlerinegeçelim;

PERSPEKTİF TÜRLERİ

Tek Kaçışlı Perspektif

İki Kaçışlı Perspektif

Üç Kaçışlı Perspektif

Perspektif türleri üzerine anlatımlarımızı yazılı ve oluşturacağımız video çekimlerigörsellerle yapacak perspektif konusuyla ilgili bilgileri kullanım biçimini ifade etmeye gayret edeceğiz.

TEK KAÇIŞLI PERSPEKTİFİN KAĞIT YÜZEYİNDE OLUŞTURULMASI

Tek kaçışlı perspektif sisteminde ana mantık objelerin alanlarının tek bir noktaya gitmesi suretiyle derinliğin ve alanın, formun ya da yapının derinliğinin kontrollü bir şekilde tek noktaya gönderilmesi ve bunu oluştururken perspektif yöntemi kullanılarak çizilmesi olarak ifade edebiliriz. Bunu oluşturacağımız videolar da izah edeceğiz.

İKİ KAÇIŞLI PERSPEKTİFİN KAĞIT YÜZEYİNDE OLUŞTURULMASI

Öncelikle kağıdımızda kullandığımız kağıdın alt alanına paralel bir çizgi çekmekle başlayabiliriz. Bu çektiğimiz çizginin paralel olması kağıdımız da oluşturacağımız form, obje ve yapıların kağıt yüzeyinde doğru oluşması noktasında son derece önemlidir. Bu çizginin doğru olmaması düzlem hata payı diye ifade ettiğimiz sorunun oluşmasına neden olmaktadır bu yüzden bu paralel çizginin doğruluğu önemlidir. İkinci adım olarak çizdiğimiz paralel çizgi üzerinde iki nokta belirleyerek ve bu paralel yüzeyin altında oluşturmamız gereken zemin düzlemiçizgisi üzerinde oluşturacağımız ve ufuk çizgisi üzerinde bulunan iki kaçış noktasını bölen doksan derece dikliğe sahip çizgiyi,  oluşturacağımız kutu ve formlarda orta yani bize en yakın alan ( objenin hareket açısı ) olarak belirlemek suretiyle kutu formunun yan yüzey alanları ve üst alanları oluştururuz.

ÜÇ KAÇIŞLI PERSPEKTİFİN KAG IT YÜZEYİNDE OLUŞTURULMASI

Üç kaçışlıperspektif ufuk çizgisi düzlemi üzerinde bulunan ve daha önce oluşturduğumuz iki kaçışlı alanın dışında oluşturulmak istenen formun yapının ( Daha önce oluşturulan iki kaçışlı alanın zemin hareketi dışında ) farklı bir zemin hareketini yada kapak açısını belirlemek ve oluşturmak amacıyla ufuk çizgisi yada belirlediğimiz alan düzlem üzerinde belirlenen yeni bir nokta alanı olarak ifade edebiliriz.

Güzel Sanatlar Lisesi Hazırlık Eğitimi

Güzel Sanatlar Lisesi Yetenek Sınavına Hazırlık

Güzel Sanatlar Lisesi Hazırlık

Güzel Sanatlar Liseleri Yetenek Sınavlarına Hazırlık

Güzel Sanatlar Lisesi Hazırlık Kursları

Güzel Sanatlar Hazırlık

Güzel Sanatlar Hazırlık Kursu

Güzel Sanatlara Hazırlık Bursa

Güzel Sanatlara Hazırlık Kursu

Güzel Sanatlara Hazırlık Kursları Bursa

Bursa Güzel Sanatlara Hazırlık Kursu

Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık

Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık Kursları

Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursu

Hazırlık Sürecinde Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursu olan atölyemizde daha detaylı bilgi alma ve bu beceriye sahip olma adına Resim Kursu Bursa dendiğinde akıllara ilk gelen Resim Atölyesi Giotto Akademi Sanat  Resim Atölyemizden alacağınız Akademik Eğitim ve profesyonel destek faydalı olacaktır.

Paylaş :