Blog

PORTRE NASIL ÇİZİLİR? VE PORTREDE AÇI VE ORAN İLŞKİSİ
  • 02 Aralık 2021 / Perşembe

PORTRE NASIL ÇİZİLİR? VE PORTREDE AÇI VE ORAN İLŞKİSİ

Portre çalışmaları sanatçıların çoğunluğu tarafından bir beceri, kabiliyetin, üstün sanat yeteneğinin izleyenlere gösterilmesi yansıtılması yada sanatlarındaki ileri düzeyin göstergesi belki de sanatçının bir meydan okuması olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanatçıların yaptıkları çalışmalara ya da sanat tarihine baktığımızda yapılan portre çalışmaları incelediğimizde ağırlıklı olarak yapılan, portre çalışmaların da çoğunlukla çapraz açıların kullanıldığını ön açıdan yada yan açıdan yapılan çalışmaların ise çapraz açıdan yapılan çalışmalara nazaran daha az olduğunu görmekteyiz. Bundaki en önemli sebebin ise çapraz açıların yüzdeki iki plan alanıda ifade edecek yansıtacak ve yapılan portre çalışmasının daha etkili görünmesini sağlayacak bir açı ve plan alanlarına sahip olmasından kaynaklandığı gerçeği karşımıza çıkmaktadır. Bu gerçekliği yapılan figür çalışmalarında ve oluşturulan figür kompozisyonlarında da görmekteyiz yine bu çalışmalarda da portrede olduğu gibi planlar ve etkiselliği bağlamında değerlendirilmesi sonucunda bu açılar tercih edilmektedir. Fakat burada dilegetirmeye çalıştığımız ifadeler önden portre çalışmanın yada yan ve kafanın arka bölümünden bakılarak ya da kopya çalışmalarından yapılacak portre ve kafatası çalışmalarının önemi ve gerekliliğini göz ardı ederek yapılan bir değerlendirme olmadığı unutulmamalıdır. Burada yaptığımız sadece bir durum tespitidir.

 Yapacağımız çalışmalarda Portre yapabilme ve yapı alanları ve plan alanları becerimizi yapacağımız sık portre ve kafatası etütleriyle geliştirebilmemiz mümkündür. Portre çizimi ve oran ilişkisine gelecek olursak eğer, portre çiziminde dikkat etmemiz gereken ilk şey karşımızdaki portrenin yükseklik ve genişlik ilişkisine dikkat etmek yüzdeki saç, alın, burun, çene alanlarının birbiri ile olan oran ilişkisi ve biraz önce belirtiğimiz gibi kafanın açısı gibi noktaların iyi gözlemlenmesi son derece önemlidir. Bunun dışında kafanın duruş açısına bağlı olarak kulak alanının nereden geçtiğinin de gözlemlenmesi önemlidir. Bu konu alanıyla ilgili detaylı bilgiyi oluşturacağımız video serimizde detaylı bir şekilde çizerek izah edeceğiz.Genel oranları ifade etmeye başlamadan önce kafanın öne eğilmesi ya da geriye hareket etmesi neticesinde oranlarda değişimlerin olduğu sabit duran bir kafa hareketiyle oluşan oranların açı ve hareket değişimlerinde var olan oran ilişkisini koruyamayacağı asla unutulmamalıdır. Genel olarak bir oran ilişkisi kuracak olursak ön açıdan çizilecek bir portrede yüz alanımızda alın bölgesinin, burun bölgesi ve aynı zamanda burundan çeneye kadar olan alana eşit olduğu burun alanını yüksekliğinin ise kulak alanıyla eşit olduğunu ve aynı zamanda burun bölümün altından çekilen paralel çizgi ile kaş alanından çekilecek paralel çizgilerin kulak bölümünü verdiğini göreceğiz. Tekrar ifade etmek gerekirse bu alanların her açıya göre değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır.

Güzel Sanatlar Lisesi Hazırlık Eğitimi                                              

Güzel Sanatlar Lisesi Yetenek Sınavına Hazırlık

Güzel Sanatlar Lisesi Hazırlık

Güzel Sanatlar Liseleri Yetenek Sınavlarına Hazırlık

Güzel Sanatlar Lisesi Hazırlık Kursları

Güzel Sanatlar Hazırlık

Güzel Sanatlar Hazırlık Kursu

Güzel Sanatlara Hazırlık Bursa

Güzel Sanatlara Hazırlık Kursu

Güzel Sanatlara Hazırlık Kursları Bursa

Bursa Güzel Sanatlara Hazırlık Kursu

Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık

Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık Kursları

Bursa Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık Kursları

Bursa Eğitim Fakülteleri Resim – İş Öğretmenliğine Hazırlık Kursları

Eğitim Fakülteleri Resim – İş Öğretmenliğine Hazırlık Kursları

Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursu Bursa

Bursa Resim Kursu Güzel Sanatlara Hazırlık

Eğitimi alma anlamında daha sağlıklı portre çalışmaları yapabilmeniz, Üniversiteye Hazırlık, Güzel Sanatlar, Eğitim Fakülteleri, Güzel Sanatlar Lisesine Hazırlık kapsamında atölyemizde alacağınız eğitim, Bursa’nın Sanat Evi, Sanat Merkezi olan atölyemizde, öğreneceğiniz bilgiler alacağınız akademik eğitim sınavlarda doğal olarak başarıyı getirecektir. Bu anlamda Eğitimlerimizden yararlanabilir, Resim Kursu eğitimi alma adına, Giotto Akademi Sanat Resim Atölyemize gelebilir ve atölyemizden alacağınız, Profesyonel destek ve Akademik Eğitim sayesinde her türlü açıya sahip portreleri ve her türlü açıya sahip beden hareketine sahip figürleri, objeleri ve formları, mekanı doğru çizebilir ve istediğiniz üniversitenin kapılarını rahatlıkla aralayabilir ve üniversiteli olabilirsiniz. Dereceyle  ‘’ Mimar Sinan – Marmara – Anadolu Üniversitesi – Uludağ üniversitesi‘’ kazanan ve birçok üniversiteyi dereceyle kazanmasını sağladığımız öğrenciler bu durumun ispatıdır. Şu unutulmamalıdır ki en pahalı tecrübe edinme yolu zaman ve parayla yapılandır.

Paylaş :